Ultieme gids voor e-commerce tijdens de feestdagen in 2020

In slechts enkele korte maanden hebben we een aanzienlijk digitale transformatie waargenomen. Het werd verwacht dat deze ongeveer 5 jaar zou duren. Een dergelijke wijziging in zulk een korte periode betekent ook wijzigingen qua winkelen tijdens de feestdagen.

Maar verstrakt de economische terugval de budgetten en leidt dit tot kleinere feestelijkheden? Of betekenen factoren zoals geannuleerde vakanties, of minder uitstapjes naar restaurants dat mensen meer geld beschikbaar hebben om aan cadeaus uit te geven?

Laat ons even van naderbij kijken hoe de feestdagen er kunnen uitzien voor winkeliers, wat de verwachte uitkomsten zijn, en hoe winkeliers het maximale uit de feestdagen kunnen halen.

holiday-shopping-season-20202 (1)

 

 

Inhoudstabel:

 

Hoe zagen de feestdagen er in 2019 uit voor winkels?

Detailhandel tijdens de feestdagen - Voorspellingen 2020

2020 Uitgavevoorspellingen voor de feestdagen

E-commerce planning voor de feestdagen in 2020: een gids tot succes

Besluit

 


Hoe zagen de feestdagen er in 2019 uit voor winkels?

 

In 2019 stegen verkopen tijdens de feestdagen met 4,1 procent. Consumenten planden gemiddeld een totale uitgave van $1.048 voor artikelen zoals decoratie, snoepgoed en cadeaus voor zichzelf en hun families. Vorig jaar kondigde 56 procent van de consumenten aan dat ze hun aankopen voor de feestdagen online zouden maken. Van deze consumenten plande 48 procent rechtstreeks online te kopen, en vervolgens in de winkel op te halen.

 

Adobe-Cyber-Week-E-Commerce-Sales-Growth-Rates-Dec2019

bron: marcetincharts.com

 

Met de stijging in online aankopen en BOPIS (buy online, pick-up in store) als gevolg van de pandemie, verrast het niemand dat deze cijfers dit jaar verder stijgen.

 

Terug naar begin van pagina of download Het Ultieme Google Merchant Center Handboek

 


Detailhandel tijdens de feestdagen - Voorspellingen 2020

 

1. De feestdagen beginnen vroeger en gaan de hele herfst door. 

 

Doordat Prime Day teruggedrongen is, is de handelskalender voor dit seizoen in 2020 volledig uit evenwicht geraakt. Met een overbelaste toeleveringsketen hopen handelaren momenteel op de spreiding van de vraag doorheen de herfst, zodat hun e-commerce activiteiten gestroomlijnd raken. 

 

We mogen geen hoge niveaus aan actie in winkels verwachten op Black Friday. In de afgelopen jaren zagen we Black Friday, Cyber ​​Monday, en Cyber ​​Week samensmelten. Dit jaar verwachten we dat deze evenementen verder zullen fusioneren met de rest van de feestdagen.

 

Holiday_season_calendar_datafeedwatch

Klanten willen ook sneller beginnen met winkelen, nadat ze de lente gemist hebben door vertraging in leveringen en lage voorraden.

 

2. Winkeliers gaan meer dan ooit tevoren over op grotere kortingen.

 

Expect to see promotions spread more evenly throughout Fall. Promotions will likely steer shoppers toward pickup or same day delivery services using personal shoppers, as opposed to home shipping options.

 

Deloitte LLP expects a 1% to 1.5% rise in retail sales this holiday season, with e-commerce rising as much as 35%. However, experts there say growth could be as much as 3.5% if consumer confidence rises due to a pandemic relief bill, or something similar.

 

With calendar chaos set to continue, and fears that buyers will withdraw from their holiday shopping this year, retailers are looking to spark that holiday spirit as soon as possible.

 

3. Succesvolle merkboodschappen moeten relevant blijven met de omstandigheden.

 

Alle merkboodschappen moeten relevant zijn in de context van de huidige economische en maatschappelijke realiteit. Consumenten kijken hoe merken en handelaren zowel hun klanten als hun werknemers behandelen.

 

Winkeliers moeten zich richten op het aanspreken van de klanten tijdens het drukke herfstseizoen. De nood aan klantenservice stijgt wellicht, waardoor het van vitaal belang is om voldoende werknemers aan te nemen. Als het aankomt op het aantrekken van klanten, kunnen verbeteringen aan algemene e-commerce mogelijkheden, ophaling aan de deur, en terugzendingen allemaal evenveel bereiken als elke promotie.

 

4. Zowel klanten als winkeliers zullen het moeilijk hebben met verzendingsproblemen & stijging van de verzendkosten

 

Aankondigingen van USPS, UPS en FedEx over de toeslagen op pakketten voor de feestdagen hebben ook de nood aangestuwd om de verkopen voor de feestdagen vroeg te beginnen.

 

Met zoveel consumenten die gebruik maken van e-commerce voor hun aankopen, en diensten zoals UPS die een record tijdens de feestdagen voorspellen, groeit de zorg dat artikelen hun bestemming niet op tijd zullen bereiken.

 

5. Tradities blijven standhouden, maar in een nieuwe vorm.

 

Dit is tot nu toe het geval voor elke feestdag in de pandemie. In vele gevallen verbeterden deze wijzigingen aan tradities de reeds aanwezige trends. Het geven van geschenken wordt een van de meest beïnvloede gebieden, en artikelen die gepaard gaan met de levensstijl om thuis te blijven, stijgen in populariteit.

 

Afhankelijk van wat er gebeurt met de economie en elke overheidsstimulans, merken we mogelijk een verhaal van twee groepen klanten op. Een groep reduceert de uitgaven door maanden van jobinstabiliteit en toekomstige onzekerheid. De andere spendeert het geld gespaard op reizen en uit eten om families een leuk einde van het moeilijke jaar te geven.

 

 

6. Regionaliteit wordt verbeterd.

 

Doorheen 2020 zagen we COVID-19 en de economische situatie zich verhalen op verschillende manieren per regio. 

 

Met minder mensen die erop uit trekken voor de feestdagen, hebben winkels die zich in grote stedelijke markten bevinden wellicht een moeilijk herfstseizoen. Online verkopen zullen records verpletteren over de hele wereld. Bovendien kan online winkelen in sommige gebieden de enige manier zijn om niche- of niet-essentiële producten te kopen.

 

Verwacht dat de impuls om lokale zaken te ondersteunen doorgaat tijdens, en zelfs na Black Friday. Deze impuls kan de beslissende factor zijn voor vele winkeliers, aangezien deze beslist of ze slagen of falen.

 

Terug naar begin van pagina of download Het Ultieme Google Merchant Center Handboek

 


2020 Uitgavevoorspellingen voor de feestdagen

 

Ongeacht hoe mensen plannen te vieren, zijn winkeliers voorbereid om klanten veilig te dienen en aan hun feestdagbehoeften te voldoen. 

 

 • In het algemeen voorspelt Deloitte dat de uitgaven tijdens de feestdagen verkopen tussen $1.147 miljard en $1.152 miljard tot gevolg zullen hebben in de periode van november tot januari. 

 

Verkopen tijdens de feestdagen verhalen zich wellicht in een van de twee mogelijke scenario's:

 

 1. Een relatief stabiele jaar-op-jaar stijging qua verkopen (0 tot 1%)
 2. Een aanzienlijke sprong (2,5 tot 3,5%) 

 

Beide zijn lager dan in vorige jaren, en worden aangedreven door een K-vormig herstel. De formeel voorspelde stijging (tussen 1% en 1,5%) is het gevolg van een samensmelting van beide scenario's. 

 

 • Bijna drie kwart van de consumenten (73%) zei dat hun totale uitgavebudget voor de feestdagen ofwel hetzelfde blijft of dit jaar gaat stijgen

 

58% van de ondervraagden zijn bezorgd over hun financiële situatie door de pandemie. 59% plant ongeveer hetzelfde budget te spenderen voor cadeaus tijdens de feestdagen als vorig jaar, en 20% is van plan meer uit te geven.

 

Terug naar begin van pagina of download Het Ultieme Google Merchant Center Handboek

 


E-commerce planning voor de feestdagen in 2020: een gids tot succes

 

1. Analyseer de prestatie van vorig jaar en je huidige situatie

Elke goede strategie begint bij een correcte analyse van vorige prestaties. 

 

Analyse van Peak Periods

Begin te kijken naar de prestatie van het vierde kwartaal van de vorige jaren, en probeer de volgende vragen te beantwoorden:

 • Wanneer zie je pieken in verkeer? 
 • Wanneer begon de toename door de feestdagen?
 • Wanneer waren er pieken in omzet? 
 • Kwamen deze overeen met de pieken in verkeer?

Deze vragen beantwoorden is essentieel om te weten wanneer de marketingactiviteiten in te plannen die nodig zijn om het maximale voordeel te halen uit het seizoen. Je kunt merken dat het er niet toe doet om je marketinguitgaven te verhogen in oktober, aangezien het eigenlijke seizoen pas in november begint, zoals dit jaar. Of misschien is november te vroeg, en gaat het eigenlijk allemaal om Black Friday. Anderzijds kan het ook gaan over een gelijk gespreide strategie van drie maanden.

 

Productprestatie en voorraadanalyse

Nadat je de timing van je beste prestatie hebt geanalyseerd, is het van belang om te kijken naar het productprestatierapport:

 • Wat waren de best verkopende producten vorig jaar?
 • Waren dit seizoensproducten (cadeaubonnen voor Kerstmis, kerstsokken, enz), evergreen producten, of simpelweg producten die momenteel in de mode zijn?
 • In welke mate golden de top 10/20/50 producten ten opzichte van het totale verkoopvolume en waarde?
 • Is er een specifiek product dat er met de schouders bovenuit stak?

De verkopen van vorig jaar kennen is essentieel, aangezien je mogelijk je voorraad zo snel mogelijk moet plannen. Je moet er bovendien ook voor zorgen dat je voldoende voorraad hebt van seizoensproducten die je dit jaar gaat verkopen.

 

Analyse website- en verkeersprestatie

Nu wordt het tijd om wat technisch te worden en te analyseren wat er gebeurde op je e-commerce website vorig jaar:

 • Wat was de omvang van je verkeer, en waar kwam het vandaan?
 • Welke wervingskanalen brachten het grootste verkeer op? Welke kanalen presteerden het best met betrekking tot conversieratio en omzet?
 • Was er teveel vertrouwen in een enkel kanaal? Waren er onbenutte kanalen die dit jaar gebruikt kunnen worden?
 • Was er een verband tussen marketinguitgaven en kanaalprestatie? Bracht het betaalde advertentiebudget voldoende ROI op?

Deze vragen beantwoorden helpt je je inspanningen en geld richten op de best presterende kanalen. Het is ook van belang om de prestatie van het vierde kwartaal vorig jaar te vergelijken met wat je ervaarde in de afgelopen 3 tot 6 maanden.

Als het aankomt op de websiteprestatie, moet je allereerst denken aan de laadsnelheid van je website. Het is algemeen bekend dat de sitesnelheid een enorme invloed heeft op verkopen, vooral op mobiele apparaten.

Hoe sterk was het effect van snelheidsvariaties van de site op je verkopen? plaats de gegevens van de sitesnelheid per dag naast de omzetprestaties, en ontdek hoe dit verliep

Momenteel leven we in een mobiel georiënteerde wereld, en daarom is de snelheid van je site bijzonder belangrijk om verkopen binnen te halen. Het is een van de voornaamste competitieve voordelen/nadelen die je kunt hebben.

 

Analyse Google Ads- en SEO-prestatie

Met Google die de zoekruimte domineert, bestaat de kans dat jij als handelaar sterk gebruik maakt van Google Ads, en search engine optimization. Dit biedt een geweldige kans om de prestatie van vorig jaar te analyseren om seizoenstrends en potentieel gemiste kansen op te merken.

 

 • Rapport zoektermen

Neem eerst een kijkje naar het rapport zoektermen. Je kunt dit downloaden van Google Ads en ervoor zorgen dat je er basisstatistieken in opneemt zoals clicks, vertoningen, uitgave en omzet.

Het is van belang om de zoekopdrachten op de site te vergelijken met PPC en organische zoekopdrachten. Mogelijk vind je enkele zoekopdrachten waar je nog niet aan gedacht had, die waardevol kunnen zijn in PPC of SEO.

 

 • Google Ads-campagneprestatie

Na de analyse van de zoektermprestatie en timing, moet je de prestatie van Google Ads-campagnes van de voorbije jaren analyseren om te kijken of je iets kunt verbeteren ten opzichte van het vorige jaar.

Kijk vooral naar de soorten campagnes die je voerde, en welke campagnes het best presteerden?

Je budget toewijzen aan de campagnetypes die het best werken, is essentieel om een goed ROI te verkrijgen. Ik herhaal, het is belangrijk om de timing van de prestatie te evalueren.

 

Analyse Shopping campagnes

Google Shopping campagnes zijn bijzonder belangrijk voor handelaren. Ga naar het tabblad producten in Google Ads en analyseer de productprestatie van vorig jaar in Google Shopping.

 • Wat waren je duurste producten?
 • Welke producten zorgden voor de grootste conversie?
 • Wat zijn de producten met de hoogste ROI? Zijn dit seizoensproducten of producten in de mode?
 • Vergelijk de prestatie van verschillende productcategorieën. Presteerden deze op verschillende manieren?

 


2. Schep je e-commerce marketingstrategie voor de feestdagen

 

Je doelen instellen

Nu je weet wat er vorig jaar gebeurde, is het tijd om de doelen en voorspellingen voor het vierde kwartaal overeenkomstig in te stellen. Een geweldige manier om je doelen te bepalen, is het gebruik van een sterkte-zwakteanalyse.

 

Leer uit voorgaande prestaties om interne zwaktes te identificeren, en begin op voorhand te plannen hoe deze te overwinnen. 

 • Als je een voorraadprobleem hebt, werk dan samen met je logistieke afdeling om ervoor te zorgen dat dit vanaf nu niet meer voorkomt.
 • Als je website traag laadde, en geen hoge verkeerspieken aankon, plan dan met je ontwikkelingsteam hoe de prestatie ervan te optimaliseren, en zorg ervoor dat de sitesnelheid consistent is.

 

Zoek naar opportuniteiten die je mogelijk gemist hebt.

Deze opportuniteiten kunnen het volgende bevatten: Seizoensgebonden producten die niet in voorraad waren, goed presterende producten waar je niet voldoende Google Shopping-budget aan toewees, zoektermen waar je niet op doelde met PPC, enz.

 

Hier vind je enkele voorbeelden van doelen voor Q4:

 • x% van producten in voorraad
 • x sec laadsnelheid
 • Voorraad en merchandising van seizoensgebonden productcategorieën die vorig jaar goed presteerden
 • Uitbreiding PPC-zoekwoorden en Shopping

Duidelijke doelstellingen zijn de eerste stap naar een succesvolle strategie.

 

De strategie bepalen

Op basis van de ingestelde doelen, is het nu tijd om een strategie te creëren. 

 • Werk naar een gestroomlijnde communicatie tussen de e-commerce- en logistieke afdelingen. 
 • Werk nauw samen met je webontwikkelingsteam om de websiteprestatie en sitesnelheid te verbeteren.
 • Bouw een SEO-strategie die zich richt op de creatie van landingspagina's voor de populairste productcategorieën. 
 • Werk nauw samen met je tradingafdeling om trends te voorspellen, en stel een lijst met producten op waarop je SEO- en PPC-strategie zich moeten richten.

 


3. Bereid je PPC-strategie voor op de feestdagen van 2020 - Een checklist

 

 1. Optimaliseer je productfeeds. 
 2. Organiseer je Shopping-campagnes in productgroepen zodat je overeenkomstig biedingen kunt instellen.
 3. Maak lijsten van producten op basis van seizoensgebondenheid en voorspelde trends.
 4. Geef prioriteit aan producten in je Shopping- en Zoekcampagnes met behulp van Google Shopping aanvullende feeds.
 5. Verruim je bereik aan zoekwoorden inclusief seizoensgebonden zoekopdrachten en seizoensproducten.
 6. Creëer specifieke campagnes/advertentiegroepen voor zoekopdrachten met betrekking tot Black Friday en Cyber Monday.
 7. Maak slim gebruik van campagnes met Dynamische Zoekadvertenties. Maak aparte advertentiegroepen aan voor elke productcategorie.

 


4. Onderneem actie

 

Je hebt de laatste maanden gespendeerd aan het analyseren en de strategie te plannen, en nu is het tijd voor actie! De stijging in verkopen is begonnen en het is tijd om de prestatie van je strategie te evalueren:

 • Werkt je plan? 

Exporteer dagelijks e-commercerapporten om je resultaten te volgen en te kijken of ze overeenkomen met voorspellingen en doelen.

 • Doen je best verkopende producten het zoals voorspeld? 

Zoniet, moet je klaar zijn om snel te reageren.

Je strategie richten op feed-driven advertenties zoals Google Shopping en PPC kan nuttig zijn om je inspanningen en budgetten snel op een andere set producten te richten.

 

Als je strategie niet werkt zoals verwacht, moet je deze aanpassen.

 • Het weekend van Black Friday en Cyber Monday kan op zich voor een derde (of meer) van de verkopen voor het volledige seizoen gelden. Volg resultaten per uur, en reageer waar nodig.
 • Bereid je voor op een enorme piek in verkeer, en zorg ervoor dat je website klaar is om deze te verwerken. Belangrijke statistieken om op te letten tijdens de piek aan verkopen zijn: sessies, conversieratio en omzet.

 

Houd je niet vast aan je plan en cijfers als je ziet dat deze niet meer werken. Na de Cyber Weekend-piek heb je nog steeds ongeveer 4 weken voor Kerstmis om eventuele problemen te verhelpen.

Zorg ervoor dat je je campagnes blijft optimaliseren. Het is geen tijd voor vallen en opstaan meer. Nu moet je je richten op wat werkt, en alles aanpassen wat hier niet in slaagt.

 

Terug naar begin van pagina of download Het Ultieme Google Merchant Center Handboek


Besluit

 

Dit is absoluut een jaar als nooit tevoren. Handelaars moeten klaar staan om erop in te springen, en strategieën creëren die kopers overtuigen in deze onvoorspelbare tijd.

Samengevat verwachten we dat het herfstseizoen van 2020 een abrupt en wild avontuur wordt, zowel voor kopers als verkopers. Bepaalde artikelen en productcategorieën komen onverwacht van de grond, en het aankoopgedrag wordt bepaald door factoren buiten de detailhandel.

Winkeliers moeten zich nu klaar maken om te reageren op het veranderende koopgedrag. E-commerce, ophaling aan de deur en het gebruik van mobiele apparaten zijn vatbaar voor stijgingen terwijl consumenten fysieke winkels vermijden.

Zoals altijd zijn er ook in deze feestdagen winnaars en verliezers. Het wordt fascinerend om te zien hoe dit seizoen gaat verlopen, en te zien welk goed nieuws er uit de eeuwig schommelende wereld opkomt.

 

Terug naar begin van pagina


New Call-to-action

Met    gemaakt door   DataFeedWatch

Schrijf voor Ons