Je PPC-budget verdedigen tegen klikfraude


Voelde je je ooit alsof je niet het maximale uit je betaalde zoekbudget kreeg? Wel, de kans is groot dat je gelijk had!

 

Wat vele PPC-marketeers niet weten, is dat er een verborgen vijand bestaat die zich verbergt in de schaduw en heel stil je advertentiebudget verspilt. En wanneer je uiteindelijk doorhebt wat er gebeurd is, is het vaak al te laat!

 

In dit artikel toon ik je de duistere wereld van pay-per-clickmarketing en hoe miljoenen adverteerders geld verliezen aan fraude. Dit wordt simpelweg klikfraude genoemd, en ik toon je ook hoe dit jou beïnvloedt, en hoe je dit kunt bestrijden.

 

Om te beginnen, wat is deze mysterieuze klikfraude en waarom moet je er aandacht aan besteden?

 

stencil.default (8)


Hoe je PPC beschermen tegen klikfraude?

Wat is klikfraude?

Wie is er verantwoordelijk voor klikfraude?

Hoe klikfraude adverteerders beïnvloedt

Hoe klikfraude bestrijden

Besluit

 


Wat is klikfraude?


Je hebt wellicht al gehoord over creditcardfraude, maar als het aankomt op klikfraude, bestaat de kans dat je de wenkbrauwen moet fronsen terwijl je dit leest.

 

Simpel uitgelegd is klikfraude een soort advertentiefraude die adverteerders fraudeert uit hun kostbare advertentiebudget via verschillende pay-per-clicknetwerken. Dit kan gaan van Google Ads tot Facebook Ads, Twitter, Instagram en vele andere platforms.

 

Als je een meer technische definitie wenst over klikfraude, kan dit gedefinieerd worden als:

 

  • Het frauduleus klikken op pay-per-clickadvertenties om frauduleuze kosten te genereren voor adverteerders.

 

Zoals je wellicht weet, worden adverteerders door pay-per-clicknetwerken gefactureerd voor elke click die ze ontvangen. Maar wat gebeurt er als dezelfde persoon herhaaldelijk op hun advertenties klikt?

 

Deze clicks worden hen nog steeds aangerekend! Daardoor is klikfraude een dergelijk groot probleem in de reclamesector.

 

Dit soort fraude bestaat al sinds de creatie van PPC-netwerken, maar groeide pas aanzienlijk in het afgelopen decennium.

 

Door de jaren heen introduceerden pay-per-clicknetwerken zoals Google hun eigen fraudedetectiesysteem om de fraude te proberen bestrijden, maar fraudeurs zijn er simpelweg in geslaagd deze te omzeilen.

 

Terug naar begin van pagina of download Het Ultieme Google Merchant Center Handboek

Wie is er verantwoordelijk voor klikfraude?

 

Ondertussen vraag je je wellicht af waarom iemand met opzet op advertenties van anderen zou willen klikken. Wat is hun drijfveer en wat winnen ze eruit?

 

Interessant genoeg bestaan er verschillende redenen waarom een persoon met opzet op advertenties van anderen zou klikken, die niet altijd even vanzelfsprekend zijn voor alle gebruikers.

 

En je merkt spoedig dat iedereen die met opzet op advertenties klikt ofwel geld verdient, of het budget van hun concurrent verspilt.

 

Concurrenten

De eerste verdachte verantwoordelijk voor klikfraude is je niet zo vriendelijke concurrent. Het maakt niet uit in welke niche of sector je werkt, als je PPC-advertenties gebruikt, heb je altijd concurrentie.

 

Met maar een beperkt aantal zoekwoorden en advertentieruimte "boven de vouw" om voor te strijden, maken concurrenten vaak gebruik van smerige tactieken zoals klikfraude.

 

Door herhaaldelijk op je advertenties te klikken, kunnen concurrenten snel je geld verspillen en je financiële verliezen doen oplopen. In sommige gevallen, als je bijvoorbeeld een dagelijks budget voor je advertenties hebt ingesteld, kunnen ze je budget voor de dag verspillen, waardoor je advertenties helemaal niet meer vertoond worden.

 

Webmasters

Maar concurrenten zijn niet de enige met een beweegreden om op je advertenties te klikken. Als onderdeel van Google’s AdSense-programma hebben ze momenteel meer dan 2 miljoen websites van derden die deel uitmaken van Google's display netwerk.

 

In ruil voor het vertonen van advertenties op hun websites, geeft Google webmasters 66% van de omzet per click. Dit betekent dat, hoe meer clicks de webmaster ontvangt op zijn advertenties, hoe meer geld hij verdient.

 

Je kunt je wellicht inbeelden dat het niet lang duurde totdat webmasters op hun eigen advertenties begonnen te klikken en verdachte tactieken begonnen te gebruiken om hun omzet te verhogen.

 

Fraudecircuits

Van zodra webmasters zich realiseerden dat ze op hun eigen advertenties konden klikken om meer geld te verdienen, schaalden bepaalde personen deze uitbuiting in fraudecircuits op grote schaal.

 

Op je eigen advertenties klikken is erg tijdrovend en omslachtig, maar wat als je iets kunt bouwen waardoor andere mensen op je advertenties klikken zonder dat ze het weten?

 

In de afgelopen jaren zijn er vele frauduleuze operaties op grote schaal ontdekt, gekend als botnets. Sommige onder hen genereerden naar verluid tussen $3 tot $5 miljoen per dag voor fraudeurs.

 

Zoals je ziet kan het oplichten van adverteerders bijzonder eenvoudig zijn, waardoor ieders advertentiebudget risico loopt.

 

Terug naar begin van pagina of download Het Ultieme Google Merchant Center Handboek


Hoe klikfraude adverteerders beïnvloedt

 

Op het eerste gezicht lijkt het er misschien op dat adverteerders een klein deel van hun advertentiebudget verliezen aan klikfraude, dus wat maakt het uit? Als ze al heel wat geld aan PPC-advertenties spenderen, dan merken ze dit toch amper, niet?

 

Naast het financiële verlies beïnvloedt klikfraude adverteerders ook op vele andere manieren.

 

Door frauduleus op advertenties van adverteerders te klikken, leidt dit vaak tot onjuiste analyses. Zonder de frauduleuze en repetitieve clicks uit te filteren, kan dit uiteindelijk leiden tot ondernemingen die marketingbeslissingen nemen op basis van onjuiste gegevens.

 

Remarketing advertentiecampagnes kunnen ondernemingen vaak 7 tot 8 keer hun ROAS opleveren, maar wanneer geautomatiseerde bots, concurrenten en webmasters beginnen klikken, kan dit aanzienlijk dalen.

 

In sommige gevallen kunnen ondernemingen zelfs besluiten dat betaalde advertenties het beleggingsrendement niet waard zijn, waardoor ze er volledig mee ophouden. En dit terwijl het enige wat ze hoefden te doen, het blokkeren van een handvol gebruikers was die herhaaldelijk op hun advertenties klikken.

 

Terug naar begin van pagina of download Het Ultieme Google Merchant Center Handboek


Hoe klikfraude bestrijden

 

Sinds de enorme stijging in klikfraude in het afgelopen decennium proberen adverteerders voortdurend terug te vechten tegen deze groeiende dreiging.

 

Ook al heeft Google een eigen centrum voor ongeldige clicks om advertentiefraude tegen te gaan, geloven vele adverteerders dat dit niet volstaat, en er nog heel wat frauduleuze clicks doorkomen.

 

Om het lot in eigen handen te nemen, hebben vele PPC-experten enkele doordachte manieren gevonden om hun fraude te verlagen door gebruik te maken van Google's platform.

 

Deze trucjes werden ontdekt en verfijnd door de jaren heen om de hoeveelheid fraude waar adverteerders mee te maken krijgen, te proberen verlagen. Ook al elimineren deze trucjes niet alle fraude volledig, kunnen ze een aanzienlijke invloed hebben op hoe adverteerders kunnen besparen.

 

En het beste van alles: deze trucjes en tips zijn volledig gratis, wat betekent dat ze geïmplementeerd kunnen worden in je eigen Google Ads account!

 

Haal voordeel uit lijsten met uitsluitingen

Zoals we eerder ontdekten, is de hoeveelheid klikfraude op Google's display netwerk veel hoger dan bij hun zoekadvertenties. Dit komt voornamelijk omdat webmasters omzet verdienen voor elke click, en daarin een grote beweegreden zien om frauduleus op hun eigen advertenties te klikken.

 

Ook al nemen niet alle webmasters deel aan klikfraude, plaatsen velen onder hen advertenties in plaatsen waar gebruikers er wellicht per ongeluk op klikken. Ook al vonden de clicks mogelijk per ongeluk plaats, betalen adverteerders nog steeds voor elke click!

 

Om deze websites van lage kwaliteit tegen te houden van het verspillen van je kostbare advertentiebudget, heeft Google's platform een eigen speciale lijst met uitsluitingen. De lijst met uitsluitingen is, net als negatieve zoekwoorden in zoekcampagnes, hoe adverteerders websites blokkeren om campagnes te vertonen.

 

In onze blog gaven we recent een lijst met meer dan 60.000 websites die adverteerders moeten uitsluiten van hun display advertentiecampagnes.

 

Op basis van de gegevens onttrokken van ons platform en klanten, benadrukten we de top websites met de laagste ROI en het hoogste niveau aan advertentiefraude.

 

De lijst installeren is erg eenvoudig. Kopieer de lijst simpelweg en maak een nieuwe lijst van uitgesloten plaatsingen aan in Google Ads. Selecteer vervolgens op welke display campagne je deze wilt toepassen.

 

Zodra toegepast, worden je advertenties niet langer vertoond op een van de websites in de lijst, die de slechte websites eruit filtert en je op lange termijn geld bespaart.

 

Locaties van concurrenten uitsluiten

Als je de targeting op locatie nog niet uitgeprobeerd hebt in Google Ads, dan heb je heel wat gemist. Het laat je niet enkel toe je richten op welke je advertenties precies moeten zien, maar stelt je ook in staat om gebieden te selecteren waar je advertenties niet vertoond mogen worden.

 

Dit klinkt misschien allemaal bekend, en je vraagt je mogelijk af hoe dit klikfraude helpt bestrijden.

 

Een van de grootste problemen voor vele bedrijven is dat hun concurrenten vaak op hun Google zoekadvertenties klikken wanneer ze voor dezelfde zoekwoorden strijden.

 

Al deze repetitieve clicks kunnen snel groeien, en het bedrijf een aanzienlijk deel van het advertentiebudget kosten. Je kunt je concurrenten uiteraard uitsluiten door de hierboven vermelde uitsluitingsmethode voor IP-adressen te gebruiken, maar de kans bestaat dat je hun unieke IP-adres niet bezit.

 

Gelukkig bestaat er een veel makkelijkere manier om eender welke concurrent te blokkeren zonder op zoek te gaan naar hun IP-adres.

 

Door simpelweg het adres van hun fysieke kantoor van hun website af te halen, kun je locatie-uitsluitingen voor advertenties instellen binnen Google Ads om het vertonen van advertenties voor hen stop te zetten. Als ze je advertenties niet langer zien, kunnen ze er ook niet op klikken!

 

Ook al is deze techniek helemaal niet perfect, kan dit enorm helpen om je concurrenten te doen geloven dat je niet langer advertenties vertoont, en ze je met succes failliet geklikt hebben.

 

Terug naar begin van pagina of download Het Ultieme Google Merchant Center Handboek


Besluit

Hopelijk heeft dit artikel je een informatieve introductie geboden in de wereld van advertentiefraude en waarom mensen dit doen. Als je denkt dat iemand frauduleus op je PPC-advertenties klikt, kan de implementatie van bovenstaande technieken je een aanzienlijk bedrag besparen.

 

Als je enkele belangrijke punten uit dit artikel haalt, zorg er dan voor dat het dit is: vertrouw niet op Google of andere PPC-netwerken om je advertentiebudget te beschermen. Neem zelf het heft in handen.

New Call-to-action

Met gemaakt    door   DataFeedWatch

Schrijf voor Ons