datafeedwatch.nl DEMO AANVRAGEN

Google’s Identifiers: Merk, MPN en GTIN

Posted on 22/06/2016 by Jacques van der Wilt

Waarom heeft Google Identifiers nodig?

Google wil precies begrijpen welke producten u verkoopt. Als zij ieder product kunnen identificeren, dan kunnen ze:

 • Het matchen met zoekopdrachten;
 • Het vergelijken met dezelfde producten (van andere verkopers) op Google Shopping.

De beste manier om producten te vergelijken is om de unieke identificatiecodes te vergelijken zoals merk, GTIN en MPN.

Identificatiecode bestaat (of niet)

Dus in eerste instantie wil Google weten of unieke aanduidingen, zoals GTIN en MPN ook werkelijk bestaan voor uw producten. Voor de meeste producten die worden gefabriceerd, bestaan zie inderdaad. In dat geval zet u de optie ‘identificatiecode bestaat’ op Waar.
DFW Identifier Exist

Voor maatwerk producten zet u de waarde naar niet waar: maatwerkproducten zijn unieke producten die handgemaakt zijn, of niet meer geproduceerd worden. Voorbeelden zijn met de hand gebreide truien of vintage objecten.

Instellen op ‘Niet Waar’ voor producten die wel een identificatiecode hebben gaat niet werken; Google zal deze producten afkeuren of zelfs uw account opschorten.

Merk, MPN en GTIN – Wat is vereist?

aten we eens beter kijken naar deze 3 unieke identificatiecodes:

1. Merk

De merknaam van ieder product. Google vereist dat u dit veld toevoegt aan uw feed in alle gevallen. De enige uitzondering is voor maatwerk object, waarvoor u het ‘identificatiecode bestaat’-veld op ‘niet waar’ heeft gezet. Maar.. u zou net zo goed uw eigen merk kunnen toevoegen als u handgemaakte producten aanbiedt.

2. MPN

Een uniek nummer, toegekend door de producent. Als u de GTIN in uw feed heeft, dan is de MPN niet verplicht. Zonder GTIN vereist Google dat u MPN & merk toevoegt. De uitzondering voor maatwerkproducten geldt hier ook.

3. GTIN

Dit is de numerieke versie van de barcode. In de VS wordt deze UPC genoemd en in Europa EAN, een uniek ID volgens internationale standaarden. GTIN is een identificatiecode die wordt gemaakt door GS1, een internationale non-profit organisatie.

Google heeft een database met de meeste GTINs op de wereld. Als u de GTIN voor ieder product in uw feed insluit, kan Google ieder product identificeren en weet dan de exacte productspecificaties. Ook: Als u in het verkeerde GTIN voorziet, dan weet Google dit meteen en zullen ze dat product afkeuren.

GTINs zijn vereist in Australië, Brazilië, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Nederland, Spanje, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Wat als u het Merk niet heeft?

Een veld voor Merk is meestal makkelijk te maken:

Alle producten hebben hetzelfde merk

U voegt slechts dat ene merk toe voor alle producten:
DFW Brand static value

Merk toevoegen vanuit Titel of Beschrijving

Als het merk wordt genoemd in de Titel of Beschrijving of een ander veld, dan kunt u het daarvandaan overnemen:
DFW Brand mapped from Description

Wat als u geen MPN heeft?

Er is een makkelijke manier om dat probleem op te lossen: Kopieer uw MPN vanuit SKU of Variant ID of een ander veld dat een unieke aanduiding per product heeft. Het is dan wel geen officiële MPN, maar Google accepteert het over het algemeen wel.

DFW MPN mapped from Variant ID

Wat als u geen GTIN heeft?

Er is geen alternatief: het toevoegen van de juiste GTIN voor ieder product is de enige optie. U kunt uw leverancier vragen of de fabrikant, of check of scan de barcode op uw producten, of bezoek een GTIN-database om de juiste GTIN op te zoeken. Hier staat meer informatie over hoe u uw GTINs kunt vinden.

 

Over DataFeedWatch

DataFeedWatch is een data feed management software die verkopers die gebruik maken van MagentoShopifyVolusion3Dcart, BigCommerce, WooCommerce, OpenCart, en vele andere eCommerce Platforms in staat stelt om data feeds te creëren voor meer dan 1.000 Online kanalen in meer dan 50 landen. DFW-Analytics geeft eveneens resultaten weer voor ieder individueel product op ieder kanaal, waarmee verkopers hun RoI sterk kunnen verbeteren door snel onrendabele producten te indentificeren en verwijderen.

 

Share Button

Posted in: Data Feeds,Google Shopping,Tips & Trucs

Comments (4)

 1. Zach Larsen 30/04/2015

  Wow! This really helped me out while planning an article over at Zachariahlarsen.com

 2. Craig Mckenzie 19/11/2015

  Hi how do we get around this if we make custom products to order, we dont have GTIN OR MPN. Struggling with this as our feed has been suspended now until we sort it, any advice apprceiated

 3. Mateusz Miodek 23/11/2015

  Craig, for custom products you should set “Identifier exists” field to “False”. See second paragraph of this post for more info.

 4. LIChelp 20/07/2016

  Thanks -datafeedwatch.com

Leave a Reply