De voor- en nadelen van de Verschillende Online Verkoopkanalen

  Pros-and-COns-NL.jpg

  Er zijn vier verschillende typen advertentiekanalen die verkopers kunnen gebruiken: zoekmachines, marktplaatsen, prijsvergelijkers en affiliate netwerken. In dit artikel zal ik ieder type beschrijven en uitleggen wat ze onderscheidt vanuit de ogen van de verkoper.

   

  Zoekmachines

  Google en Bing stellen verkopers in staat om voor producten te adverteren in hun zoekmachine. Verkopers uploaden gegevensbestanden en wanneer een gebruiker zoekt naar een specifiek product, vergelijkt de zoekmachine de zoekopdracht met de geadverteerde producten en laat de productadvertenties zien.

  Verkopers betalen per klik (CPC). Er is een gelimiteerd aantal advertentie-plaatsen, dus alleen advertenties met de beste biedingen worden getoond.

  Google gebruikt dezelfde data feed om producten te adverteren in zowel Zoekmachine als Google Shopping.

   

  Prijsvergelijkers

  Er zijn honderden prijsvergelijkers, van wereldwijde giganten als Google Shopping of eBay Commerce Network tot lokale prijsvergelijkers per land, zoals Beslist, Vergelijk of KiesKeurig.

  Consumenten kunnen zoeken naar een specifiek product op een prijsvergelijker en onmiddellijk prijzen vergelijken, zoals die door verschillende verkopers worden aangeboden. Een klik op het product leidt hen meteen naar de website van de verkoper.

  De meest voorkomende vorm van betaling is Cost per Click (CPC) wat betekent dat verkopers betalen voor iedere klik naar hun website. 

   

  Marktplaatsen

  Marktplaatsen zijn vergelijkbaar met grote warenhuizen, waar gebruikers alle soorten producten kunnen kopen.

  De meest gerenommeerde marktplaatsen zijn Bol.com, Amazon en eBay.

  Op het eerste gezicht lijken marktplaatsen veel op prijsvergelijkers. Gebruikers kunnen browsen door producten van meerdere aanbieders, prijzen vergelijken en de beste aanbiedingen vinden. Het fundamentele verschil is dat gebruikers nooit worden doorgestuurd naar de website van de verkoper. Transacties worden gemaakt op de marktplaats, die vaak ook zorgt voor verzending (bijv. Amazon).

  Het feit dat marktplaatsen transactie en optioneel ook verzending van de producten (zie Amazon FBA programma) is zonder voorbehoud een geweldige faciliteit voor verkopers. Andere gevolgen waar verkopers rekening mee moeten houden als ze gebruik maken van marktplaatsen zijn:

   

  Commissie per verkoop

  De marktplaats berekent een commissie voor iedere transactie. Dit varieert tussen 5 – 15%, afhankelijk van de marktplaats en de productcategorie. Of het wel of niet gunstiger is dan een Pay-Per-Click-model is afhankelijk van individuele omstandigheden, maar over het algemeen is het betalen van een commissie een veiliger oplossing, omdat de kosten alleen oplopen wanneer het product is verkocht.

   

  Naamsbekendheid

  Verkopen op Amazon stelt verkopers in staat om voordeel te halen uit de naamsbekendheid en betrouwbaarheid van Amazon. Maar dat gaat ten koste van de eigen naamsbekendheid van de verkoper. Consumenten zien de naam van de verkoper die het product verkoopt, maar omdat de hele transactie wordt gedaan door en op de marktplaats, is het veel minder waarschijnlijk dat ze de naam onthouden.

   

  Minder tracking-mogelijkheden

  Ondanks dat marktplaatsen vaak iets van statistieken invoegen is het een behoorlijk verschil met wat verkopers kunnen meten op hun eigen website door het gebruik van middelen zoals Google Analytics.

   

  Complexer feed management

  Een ander belangrijk verschil is dat marktplaatsen een veel complexer en strikter product-upload en goedkeuringsproces hanteren:

  • Er zijn vaak verschillende gegevensformaten voor verschillende gelegenheden (afhankelijk van categorie, eerste of opvolgende upload, update doel etc.);
  • Er is een gelimiteerd aantal productcategorieën dat marktplaatsen accepteren. Voor sommige van de categorieën moeten verkopers een apart verzoek indienen;
  • Verkopers moeten veel meer informatie verstrekken over de producten, verpakking, verzending etc.

   

  Affiliate Netwerken

  Affiliate netwerken bemiddelen tussen uitgevers en adverteerders. Verkopers (adverteerders) uploaden hun producten naar het platform en website-eigenaren (uitgevers) kunnen dan deze producten vertonen op hun websites. Natuurlijk wordt de gebruiker naar de pagina van de verkoper geleid om de aankoop te doen.

  Verkopers betalen een commissie voor iedere verkoop of lead. Deze commissie wordt geïnd door het affiliate netwerk die het deelt met de uitgever. Er is meestal ook een eenmalig toegangstarief en daarnaast een maandelijkse bijdrage voor het gebruik van de dienst. Populaire affiliate netwerken zijn bijvoorbeeld Zanox, Daisycon en Affilinet.

  Ik hoop dat dit artikel verduidelijkt welke kanaaltypes er beschikbaar zijn en waarin de verschillen zitten. Als u vragen of opmerkingen heeft, laat u ze dan alstublieft hieronder achter.

  New Call-to-action