<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://q.quora.com/_/ad/8fb78ae898f448e9b008c905098c9da9/pixel?tag=ViewContent&amp;noscript=1">

Price Watch en Google Shopping Aanbiedingen Positie

 

Inhoud


Wat is een Google Shopping Positie
Hoe zorg je ervoor dat je Google Ads tot omzet leiden
Gerelateerde classificaties
Conclusie

 


 

Wat is een Google Shopping Positie

 

Price Watch laat voor ieder product zien hoe hoog deze in de zoekresultaten te vinden is en vergelijkt dat met de concurrentie. Het spreekt natuurlijk voor zich dat een hogere positie tot meer omzet leidt - dus als het even meezit dan ga je natuurlijk voor de eerste plaats.

 

google-shopping

 

Hoe Google berekent wie er bovenaan komt te staan vraag je? Wie daar achter kan komen wordt een rijk man (of vrouw), want Google doet er alles aan om dat strikt geheim te houden. Wat ze wel openbaar vertellen is dat “biedingen die hoog genoeg zijn en goede productgegevens belangrijke factoren zijn voor een hogere positie”. Daarnaast zijn de meeste experts het erover eens dat de productprijs en de maximale kosten per klik (CPC) de belangrijkste factoren zijn. Verder lijkt het erop dat de kwaliteit van titels, omschrijvingen en andere aspecten ook invloed hebben. 

 

Price Watch laat het aantal producten en de zoekresultaatpositie per product in je feed duidelijk zien. Stel je verkoopt een iPhone X 64GB Zwart. Price Watch laat dan zien hoeveel ondernemers in je regio hetzelfde product op Google Shopping verkopen en op welke positie jouw product verschijnt. Stel er zijn 10 andere verkopers en jouw product staat op de 4e plaats, dan sta jij in de top 40%.

 

Terugkeren naar de bovenkant van de pagina of Download Het Ultieme Google Merchant Center handboek

 


 

Hoe zorg je ervoor dat je Google Ads tot omzet kan leiden

 

Dus, hoe kan je je advertenties verbeteren met deze informatie? Om te beginnen kijk je welke advertenties op de eerste plaats staan, bedenk waarom dat zou kunnen zijn en doe er de komende tijd alles aan om ze op de eerste positie te houden. Kijk daarna naar het prijsverschil tussen jou en de dichtstbijzijnde concurrent. Zijn de prijzen bijna identiek? Zorg er dan voor dat het prijsverschil iets groter is door je prijs te verlagen (als dat mogelijk is, natuurlijk). Als de dichtstbijzijnde concurrent een stuk duurder is dan jij, dan kun je je prijs net zo goed opvoeren zolang je merkbaar goedkoper blijft - ook kan je je maximale CPC iets verlagen. 

 

Best verkopende producten

Meestal zijn 20% van de producten verantwoordelijk voor 80% van de omzet. Kijk welke producten dat zijn en besteed het grootste gedeelte van je marketingbudget op die producten. Begin met de producten die in de top 3 zoekresultaten staan. Zodra deze producten goed afgesteld zijn kan je langzamerhand naar de producten met lagere posities gaan kijken. 

 

Producten met hoge winstmarges

Bij producten met hoge winstmarges kan je natuurlijk veel meer marketingkosten veroorloven omdat je meer aan ze verdient. Begin weer met producten op hogere posities en werk zo de lijst af. 

 

Producten met lage winstmarges

Producten met lage winstmarges lijken in eerste instanties slechte producten om te verkopen, maar vaak hebben ze vanwege de lage prijs wel een hoog verkoopvolume. Op de eerste plek kan je alsnog veel winst behalen door dat product gewoon heel erg veel te verkopen d.m.v. de scherpe prijs. Daarnaast kan je hiermee makkelijker nieuwe klanten bereiken, die later misschien terugkomen naar je website om een product met een hogere winstmarge te kopen. 

Sterker nog, het kan soms zelfs voordelig zijn om een product tegen een beetje verlies te verkopen, omdat diezelfde klant vervolgens vertrouwd is met je webshop en later terug kan komen. Dit wordt ook wel Customer Lifetime Value (CLV) genoemd. 

 

Producten onderaan de lijst

Je kunt de slechtst verkopende producten vinden door de Google Offer Positie aflopend te sorteren. Omdat deze producten al onderaan staan, is er ook weinig te verliezen door aanpassingen te maken. Kijk naar de prijs en de maximale CPC, kan dat beter? Controleer ook de titel, omschrijving en de afbeeldingen, misschien is er ergens een slordig foutje gemaakt. Als niets helpt dan kan het ook een goede keuze zijn om die producten te laten voor wat het is en je budget te focussen op winstgevendere producten.

 

Terugkeren naar de bovenkant van de pagina of Download Het Ultieme Google Merchant Center handboek

 


Gerelateerde Classificaties

 

Price Watch laat nog veel meer gegevens zien dan alleen Google’s Positie. Classificaties zoals Aantal Hogere Aanbiedingen en Aantal Lagere Aanbiedingen geven je een heel duidelijk beeld van jouw marktpositie ten opzichte van de concurrentie. Deze classificatie op zichzelf kan misleidend zijn: misschien zijn er niet zoveel ondernemers die dezelfde producten verkopen, waardoor je altijd op de eerste plaats staat. Daarom is het belangrijk om naar de gegevens als geheel te kijken. 

 

Aantal Hogere Aanbiedingen laat simpelweg zien hoeveel ondernemers (die hetzelfde product verkopen) boven jou staan. Ondanks het feit dat je zo niet ziet op welke positie ze staan, laat het wel zien hoe ver jij van de eerste plaats bent. Deze classificatie laat een andere manier zien om de concurrentie te verslaan. 

 

Maak gebruik van Fabrikantprijzen

 

De laatste classificatie die we vandaag gaan behandelen is Aantal Gelijke Aanbiedingen. Hiermee kan je zien hoeveel ondernemers hetzelfde product voor dezelfde prijs verkopen. Vaak zullen concurrenten proberen om dezelfde prijzen als jij aan te houden. Met dit inzicht zie je dat heel snel en kan je er gelijk iets tegen doen. 

 

Deze classificatie biedt een geweldig uitkomst voor prijzen die gecontroleerd worden door fabrikanten. Neem bijvoorbeeld Apple, Apple-producten moeten officieel gezien volgens een vaste prijs verkocht worden - geen ruimte voor uitverkoop. Als jij ook zulke producten verkoopt zul je merken dat veel ondernemers zich niet aan die afspraken houden. Dit kan je doorgeven aan de fabrikant om vervolgens te vragen of je hetzelfde mag doen.

 

Terugkeren naar de bovenkant van de pagina of Download Het Ultieme Google Merchant Center handboek

 


 

Conclusie

 

Nu heb je een beter idee hoe je Price Watch in je voordeel kunt gebruiken en de concurrentie ermee kunt verslaan. Met deze informatie kan je je advertenties verbeteren en de concurrentie een stapje voor blijven. 

 

Nu dat Price Watch bijna geopend wordt, begint de tijd te dringen om je in te schrijven voor de Beta. Inschrijven is heel simpel en kan via je DataFeedWatch account.

 

Terugkeren naar de bovenkant van de pagina

 


google-shopper-offer-rank

 

Misschien heb je het al gehoord, op dit moment werken we hard aan Price Watch: een tool waarmee je de concurrentie in de gaten kunt houden.

 

Vorige keer hebben we het gehad over concurrent classificaties, maar er is nog veel meer te behandelen! Vandaag gaan we je alles vertellen over de Google Shopping Aanbiedingen Positie. 

 

Het spreekt natuurlijk voor zich dat iedere ondernemers bovenaan in de zoekresultaten wil verschijnen. Met Price Watch kan je zien hoe goed andere ondernemers daarop scoren - deze data kan je vervolgens gebruiken om diezelfde concurrent van z’n plaatsje te stoten en die zelf op te eisen.

 

 

Written by Paweł Fijak

Mijn naam is Pawel Fijak en ik ben als Country Manager Benelux werkzaam voor DataFeedWatch. Ik ben verantwoordelijk voor het begeleiden van de forse groei van onze organisatie in deze regio. Ik houd me dagelijks bezig met het ondersteunen en adviseren van eRetailers en Online Marketing bureau's op het gebied van Data Feed Management en Feed Marketing. Met mijn zeer ruime ervaring in de online sector en als ondernemer begrijp ik de problematiek van web-winkeliers maar al te goed en heb ik een brede kennis op het gebied van Online Marketing. Ik ben graag bereid mijn kennis te delen en mee te denken, neem daarom gerust eens contact met me op.

Comments

Aanbevolen

gemaakt door    met  DataFeedWatch

Schrijf voor Ons