<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://q.quora.com/_/ad/8fb78ae898f448e9b008c905098c9da9/pixel?tag=ViewContent&amp;noscript=1">

Het verdedigen van je PPC-budget tegen klikfraude


Wat is klikfraude?


Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord van creditcardfraude, maar de kans is groot dat je bij het lezen over klikfraude je wenkbrauwen optrekt.

 

Om het simpel uit te leggen: klikfraude is een vorm van advertentiefraude waarbij adverteerders met hun kostbare advertentie-uitgaven worden opgelicht via verschillende pay-per-click netwerken. Dit kunnen allerlei platforms zijn, van Google Ads tot Facebook Ads, Twitter, Instagram en nog veel meer.

 

Als je een meer technische definitie van klikfraude wil, dan kan het worden gedefinieerd als:

 

  • Het frauduleus aanklikken van pay-per-click advertenties om frauduleuze kosten in rekening te brengen voor adverteerders.

 

Zoals je waarschijnlijk weet, worden adverteerders bij pay-per-click netwerken gefactureerd voor elke klik die ze ontvangen. Maar wat gebeurt er als dezelfde persoon herhaaldelijk op hun advertenties klikt?

 

Die klikken worden gewoon in rekening gebracht! En daarom is klikfraude zo'n groot probleem in de advertentie-industrie.

 

Deze vorm van fraude bestaat al sinds de oprichting van PPC-netwerken, maar is pas de laatste tien jaar sterk toegenomen.

 

In de loop der jaren hebben pay-per-click netwerken zoals Google hun eigen fraudedetectiesystemen ingevoerd om de fraude uit te roeien, maar de fraudeurs zijn er gewoon in geslaagd ze te omzeilen. 


Wie is er verantwoordelijk voor klikfraude?

 

Je vraagt je nu waarschijnlijk af waarom iemand opzettelijk op advertenties van iemand anders zou willen klikken. Wat motiveert ze en wat bereiken ze ermee?

 

Interessant is dat er verschillende redenen zijn voor iemand om expres op andermans advertenties te klikken, die misschien niet voor alle gebruikers duidelijk zijn.

 

Je zult snel ontdekken dat iedereen die met opzet op advertenties klikt ofwel geld aan het verdienen is of het advertentiebudget van hun concurrent aan het aftappen is.

 

Concurrenten

Wanneer je op zoek gaat naar degene die verantwoordelijk is voor klikfraude, zal je als eerste uitkomen bij je onvriendelijke concurrent. In welke niche of industrie je je ook bevindt, als je PPC-advertenties beheert zal je altijd concurrenten hebben.

Met slechts een beperkt aantal zoekwoorden en advertentieruimten boven de vouw om voor te strijden, kunnen concurrenten vaak smerige tactieken toepassen, zoals klikfraude.

Door herhaaldelijk op je advertenties te klikken kunnen concurrenten snel je geld verspillen en financieel verlies veroorzaken. Als je een dagelijks budget hebt voor je advertenties, kunnen ze in sommige gevallen je budget voor die dag verspillen en ervoor zorgen dat je advertenties helemaal niet meer worden weergegeven.

 

Webmasters

Maar concurrenten zijn niet de enigen met een prikkel om op je advertenties te klikken. Als onderdeel van Google's AdSense programma, zijn er momenteel meer dan 2 miljoen websites van derden die deel uitmaken van Google's display netwerk.

In ruil voor het plaatsen van advertenties op hun websites geeft Google webmasters 66% van de opbrengst per klik. Des te meer klikken op de advertenties van een webmaster, des te meer geld hij verdient.

Zoals je je kunt voorstellen, was het slechts een kwestie van tijd voordat webmasters op hun eigen advertenties begonnen te klikken en duistere tactieken begonnen te gebruiken om hun inkomsten te verhogen.

 

Fraude ringen

Toen webmasters zich eenmaal realiseerden dat zij op hun eigen advertenties konden klikken om meer geld te verdienen, hebben bepaalde individuen dit misbruik uitgebouwd tot grootschalige fraudenetwerken.

Klikken op je eigen advertenties is zeer tijdrovend en vervelend, maar wat als je iets zou kunnen bouwen waardoor andere mensen op je advertenties klikken zonder dat ze het weten?

De afgelopen jaren zijn vele grootschalige fraudeoperaties aan het licht gekomen, die bekend staan als botnets. Sommige daarvan leverden de fraudeurs naar verluidt tussen de 3 en 5 miljoen dollar per dag op.

Zoals je ziet, kan het bedriegen van adverteerders ongelooflijk eenvoudig en gemakkelijk zijn, wat betekent dat bijna iedereens advertentie-uitgaven gevaar lopen.

 


Hoe klikfraude adverteerders beïnvloedt

 

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat adverteerders een klein deel van hun advertentiebudget verliezen aan klikfraude, wat is het grote probleem? Als ze al veel geld uitgeven aan PPC-advertenties dan zullen ze het niet eens merken, toch?

Naast het financiële verlies kan klikfraude adverteerders ook op veel andere manieren treffen.

Het frauduleus klikken op advertenties van adverteerders kan vaak leiden tot onjuiste analyses. Zonder de frauduleuze en repetitieve klikken eruit te filteren, kan dit er uiteindelijk toe leiden dat bedrijven marketingbeslissingen nemen op basis van onjuiste gegevens.

Remarketing advertentiecampagnes halen vaak 7 tot 8 keer hun ROAS op, maar wanneer geautomatiseerde bots, concurrenten en webmasters beginnen te klikken, kan dit aanzienlijk worden verminderd.

In sommige extreme gevallen, kunnen bedrijven zelfs besluiten dat het rendement van betaalde advertenties hun investering niet waard is en stoppen ze compleet met het runnen ervan. Terwijl ze alleen maar het handjevol gebruikers die herhaaldelijk op hun advertenties klikten hoefden te blokkeren.

 


Zo kun je terugvechten tegen klikfraude

 

Sinds de enorme opkomst van klikfraude in het afgelopen decennium proberen adverteerders voortdurend terug te vechten tegen deze groeiende dreiging.

Hoewel Google een eigen ongeldig klikcentrum heeft om advertentiefraude aan te pakken, zijn veel adverteerders van mening dat dit niet genoeg is en nog steeds veel frauduleuze klikken doorlaat.

Om het heft in eigen handen te nemen, hebben veel PPC-experts een aantal ingenieuze manieren bedacht om hun fraude te verminderen door het platform van Google te gebruiken.

Deze trucs zijn in de loop der jaren ontdekt en verfijnd met als streven de hoeveelheid fraude voor adverteerders te verminderen. Hoewel deze trucs niet alle fraude volledig elimineren, kunnen zij een aanzienlijke invloed hebben op hoeveel er kan worden bespaard voor adverteerders.

Het beste is dat deze trucs en tips helemaal gratis zijn, wat betekent dat iedereen ze kan implementeren in hun eigen Google Ads account!

 

Profiteer van uitsluitingslijsten

We ondervonden al eerder dat de hoeveelheid klikfraude in het displaynetwerk van Google veel groter is dan in hun zoekadvertenties. Dit komt voornamelijk doordat webmasters inkomsten ontvangen voor elke klik en dus een grote stimulans hebben om frauduleus op hun eigen advertenties te klikken.

Hoewel niet alle webmasters aan klikfraude doen, plaatsen velen vaak advertenties op plaatsen waar de kans groot is dat gebruikers er per ongeluk op klikken. Hoewel de klikken misschien per ongeluk zijn, moeten adverteerders nog steeds voor elke klik betalen!

Om te voorkomen dat deze websites van lage kwaliteit je kostbare advertentiebudget verspillen, heeft het platform van Google zijn eigen speciale uitsluitingslijst. Vergelijkbaar met negatieve zoekwoorden bij zoekcampagnes, is de uitsluitingslijst de manier waarop adverteerders websites blokkeren bij displaycampagnes.

Onlangs publiceerden we op onze blog een lijst van meer dan 60.000 websites die adverteerders zouden moeten uitsluiten van hun display-advertentiecampagnes.

Op basis van gegevens van ons platform en onze klanten hebben we de topwebsites met de laagste ROI en de meeste advertentiefraude uitgelicht.

Het installeren van de lijst is heel eenvoudig. Kopieer de lijst, maak een nieuwe uitsluitingslijst voor plaatsingen in Google Ads en selecteer vervolgens op welke displaycampagne je de lijst wilt toepassen.

Eenmaal toegepast, zullen je displayadvertenties op geen enkele website op de lijst getoond worden. Zodoende zullen de slechte sites eruit worden gefilterd en zul je op lange termijn geld besparen.

 

Sluit de locaties van je concurrenten uit

Als je de optie voor locatietargeting in Google Ads nog niet hebt geprobeerd, dan mis je iets. Hiermee kun je niet alleen precies bepalen welke gebruikers je advertenties zouden moeten zien, maar kun je ook targeten op welke gebieden je advertenties niet zouden moeten worden weergegeven.
Dit klinkt waarschijnlijk allemaal heel bekend, maar je vraagt je waarschijnlijk af hoe dit helpt om klikfraude tegen te gaan?

Een van de grootste problemen voor veel bedrijven is dat hun concurrenten vaak op hun eigen Google-zoekadvertenties klikken wanneer ze concurreren voor dezelfde termen.

Al dat herhaaldelijk klikken kan snel oplopen en uiteindelijk het bedrijf een aanzienlijk deel van hun advertentiebudget kosten. Je kunt natuurlijk je concurrenten uitsluiten met behulp van de IP-uitsluitingsmethode waarover we het hierboven hebben gehad, maar de kans is groot dat je niet over hun unieke IP-adres beschikt.

Gelukkig is er een veel eenvoudigere manier om een concurrent te blokkeren zonder dat je het IP-adres hoeft op te sporen.

Door simpelweg het fysieke kantooradres op hun website op te zoeken, kun je binnen Google Ads een uitsluitingsgebied voor advertenties instellen om te voorkomen dat je advertenties bij hen getoond worden. Als ze je advertenties niet meer kunnen zien, kunnen ze er ook niet meer op klikken!

Hoewel deze techniek verre van ideaal is, kan het enorm helpen je concurrenten te misleiden in het denken dat je gestopt bent met het runnen van advertenties en dat ze je succesvol uit het bedrijfsleven hebben geklikt.

 


Conclusie

Hopelijk heeft dit artikel je een informatieve inleiding gegeven in de wereld van advertentiefraude en waarom men dit doet. Als je vermoedt dat iemand frauduleus op je PPC-advertenties klikt, dan kan toepassing van de bovenstaande technieken je een aanzienlijke hoeveelheid geld besparen.

Als je iets uit dit artikel haalt, zou het dit moeten zijn: vertrouw niet op Google of een ander PPC-netwerk om je advertentie-uitgaven te beschermen. Onderneem zelf actie.


Heb je wel eens het gevoel gehad dat je niet het uiterste uit je betaalde zoekbudget haalt? Nou, de kans is groot dat je gelijk hebt!

 

Wat veel PPC-marketeers niet weten, is dat een vijand zich in de schaduw verborgen houdt en stilletjes je advertentiebudget verspilt. En wanneer je eindelijk beseft wat er is gebeurd, is het vaak te laat!

 

In dit artikel onthul ik de duistere wereld van pay-per-click marketing en laat ik zien hoe miljoenen adverteerders geld verliezen aan fraude, specifiek klikfraude. Ook zal ik je wijzen op hoe het je beïnvloedt en wat je kunt doen om terug te vechten.

 

Laten we bij het begin beginnen. Wat is die mysterieuze klikfraude en wat gaat jou dat aan?

stencil.default (8)

Written by Paweł Fijak

Mijn naam is Pawel Fijak en ik ben als Country Manager Benelux werkzaam voor DataFeedWatch. Ik ben verantwoordelijk voor het begeleiden van de forse groei van onze organisatie in deze regio. Ik houd me dagelijks bezig met het ondersteunen en adviseren van eRetailers en Online Marketing bureau's op het gebied van Data Feed Management en Feed Marketing. Met mijn zeer ruime ervaring in de online sector en als ondernemer begrijp ik de problematiek van web-winkeliers maar al te goed en heb ik een brede kennis op het gebied van Online Marketing. Ik ben graag bereid mijn kennis te delen en mee te denken, neem daarom gerust eens contact met me op.

Comments

Aanbevolen

gemaakt door    met  DataFeedWatch

Schrijf voor Ons