Hoe uw Merk te Beschermen op Amazon - Deel2

Hoe uw Merk te Beschermen op Amazon - Deel 2

Wanneer u echt uw merk wilt beschermen op Amazon, lees dan vooral door. Het afschermen van uw merk tegen vervalsingen en kapers is belangrijk als u geen verkopen wilt verliezen.

We hebben merkregistratie al behandeld in: Hoe uw Merk te Beschermen op Amazon - Deel 1.

Om uw geheugen even op te frissen:

 • Merkregistratie geeft u meer controle over uw listings;
 • Stelt u in staat om Enhanced Brand Content te gebruiken (noot: nog niet beschikbaar op de Europese marktplaatsen);
 • Legt de basis voor Brand Gating (het afschermen van uw merk).

Dit laatste is waar we in dit artikel op zullen inzoomen.

Om meer te leren over Brand Gating gaan we dieper in op:

 1. De redenen voor brand gating
 2. Het proces van Brand Gating op Amazon
 3. Eerste implicaties
 4. Kritiek op brand gating op Amazon
 5. Andere maatregelen om uw merk te beschermen

 

De redenen voor Brand Gating

Allereerst: waarom zou u uw merk willen afschermen? Het antwoord is simpel. Niemand wil dat hun listing wordt gekaapt en overgenomen door vervalsingen, zodat ze goedkope namaak-producten kunnen verkopen en uw listing verpesten. Inbreuk op handelsmerken en copyright zaken zijn er ook onderdeel van.

Velen van ons verkeren nog steeds in de - foute - veronderstelling dat merkregistratie alleen u zullen beschermen tegen dit soort zaken. Zoals we hiervoor al hebben aangegeven, is dat niet het geval. We hebben gezocht op Google Trends naar de meest recente trends door de zoektermen “amazon merkregistratie” en “amazon brand gating” met elkaar te vergelijken. Zoals het volgende schema aantoont, is merkregistratie bijzonder populair in de zoektermen. Brand gating - nog - niet:

 

Numbers represent search interest relative to the highest point on the chart for the given region and time. A value of 100 is the peak popularity for the term. A value of 50 means that the term is half as popular. Likewise, a score of 0 means the term was less than 1% as popular as the peak.

Brand Gating maakt het onvermijdelijk moeilijk voor third-party-verkopers die geen merk hebben. En, een stap verder, zou men zelfs kunnen zeggen dat het niet-merk-eigenaren zelfs aanmoedigt om na te denken over hun eigen private label producten, zodat zij ook meer controle krijgen over hun listings.

  

Het proces van Brand Gating

U heeft naar alle waarschijnlijkheid een heleboel vragen, maar de twee belangrijkste vragen zijn: Hoe wordt ik ingeschreven en hoeveel kost het om mijn merk te beschermen als het gaat om brand gating?

Snelle feiten:

 • Amazon berekent u tussen $1,000 - $1,500/merk

Noot: Uitgaande van gebruikerservaringen en forums hebben sommige verkopers aangegeven dat hun brand gating gratis was, terwijl anderen aangeven wel $5,000 te hebben betaald. Uitgaand van mijn eigen ervaring is het prijsbereik hierboven juist.

 • Een factuur/rekening van de producent dat aangeeft dat u meer dan 30 units in de afgelopen 90 dagen heeft gekocht.

Als u een verkoper bent en niet de eigenaar van het merk, dan heeft u een geschreven verklaring van de merkeigenaar nodig, waarin staat dat u het merk mag verkopen. Het is mogelijk dat Amazon dit verifieert bij de merkeigenaar.

 

Eerste implementaties

In augustus 2016 startte brand gating in de Verenigde Staten. Vanaf dat moment hadden verkopers die een brand-gated product probeerden te verkopen, een schriftelijke toestemming van de merkeigenaar nodig. Als deze toestemming niet op tijd verkregen was, werd de listing van de betreffende verkoper verwijderd.

Een toenemend aantal grote spelers zijn begonnen met het brand gating proces. Eind juni schreef de UK Business Insider over het brand-gaten van Nike:

 

Kritiek op Brand Gating

Als u onderzoek doet op het web naar brand gating, dan vindt u grote verschillen in meningen. Sommige partijen claimen dat brand gating een positieve stap in de juiste richting is, maar dat het ook kapers aanmoedigt om voor uw listings te gaan. Vanuit het perspectief van de criticaster, geeft u de controle over uw producten aan Amazon en zij beslissen vervolgens voor u wie wel of niet uw producten mag verkopen; zodoende limiteert Amazon wel vervalsingen en kapers, maar volgens een aantal onderzoekers stopt Amazon hiermee niet anderen om uw product te verkopen.

Vanuit mijn perspectief en ervaring zijn er twee manieren om het te bekijken:

Amazon gaat het aantal verkopers limiteren. Hun visie om de meest klant-centrale organisatie te zijn geeft ze de aanleiding om iedere verkoper die de klant niet voorziet van een goede winkelervaring te elimineren. Echter, ze zouden verkopers toe kunnen staan die aan alle kwaliteitsstandaarden voldoen (denk aan verschillende prestatie-indicatoren) met een brand-gated listing.

Tip: als u de merkeigenaar bent en u vindt het niet prettig dat een partij een of meer van uw producten verkoopt, ondanks dat het waarschijnlijk een van uw resellers is. De reseller krijgt het product van u, dus u kunt dan een Amazon-proof overeenkomst maken, of afscheid nemen van de reseller.

Er zijn gevallen waarin u het privilege wordt gegund om de enige verkoper te zijn:

Uit ervaring gesproken, gebeurt dit wanneer Amazon uw merk opmerkt en producten goed hebben verkocht in het verleden (het is niet relevant of de items door u zijn verkocht van iemand anders zijn) en ze letterlijk de potentie zien voor verkopen in de toekomst.

 • De kans is groot dat ze de merkeigenaar vragen om first-party-verkoper te worden (via Vendor Central). Dat houdt in dat er op uw productdetailpagina “Verzonden en verkocht door Amazon” zou komen staan en dat betekent technisch gesproken dat Amazon de enige verkoper is, omdat u direct aan Amazon verkoopt. Sommige critici zouden dit een andere vorm van kapen noemen.

 

Andere maatregelen om uw merk te beschermen

Terwijl brand gating een positieve start lijkt te zijn voor de mogelijkheden om uw merk te beschermen, is het geen waterdicht label voor uw listings. Hierbij een aantal tips over wat u verder kunt doen:

 • Zorg voor een logo (geen sticker, maar een logo, geïntegreerd in uw product) en maak hiervan nieuwe productfoto’s;
 • Trademark dit logo in de US en andere landen waarop kapers zich concentreren;
 • Bedenk extra eigenschappen voor uw product en zorg voor een patent hierop;
 • Monitor uw listings;

De laatste klinkt als verreweg de makkelijkste, maar dat is het absoluut niet. Een oogje houden op andere verkopers, niet alleen in uw categorie, maar specifiek binnen uw listings is essentieel, en bijna een reden om iemand in te huren die op dagelijkse basis alleen focussed op controles. Ondanks dat handwerk door dagelijks controleren niet te vermijden valt, zijn er een aantal handige tools. Helium 10 biedt u bijvoorbeeld een kapers-alarm, die uw ASINs nakijkt op kapers (momenteel alleen beschikbaar voor amazon.com). AMZtracker controleert uw listings op negatieve reviews, wat het resultaat en de reactie kan zijn van klanten op een goedkope vervalsing, maar wat u ook kan helpen uw product te verbeteren.

Als u de eerste drie punten van bovenstaande lijst heeft afgehandeld, dan kunt u ook contact opnemen met Amazon bij geval van inbreuken. Amazon neemt u serieus, maar verwacht geen acute actie en opgeloste problemen binnen een paar uren of misschien zelfs dagen.

 

Conclusie

Om het samen te vatten: We hebben geleerd dat merkregistratie en brand gating de juiste stappen zijn in de goede richting en er aanvullende stappen kunnen worden genomen om uw merk te beschermen op Amazon.

Waar merkregistratie u meer controle geeft over uw listing, is het niet het ultieme recept om u nooit meer zorgen te hoeven maken over kapers. Brand gating is alleen mogelijk na voornoemde merkregistratie, maar zorgt zeker voor beperkingen voor de mogelijkheid van en aantallen van kapers. Maar, uiteindelijk is het Amazon die het laatste woord heeft over wie wel of niet uw product kan verkopen.

Met gemaakt    door   DataFeedWatch

Schrijf voor Ons